Dieta zimą powinna bardzo różnić się od diety wiosną lub latem. Chociaż coraz częściej wszystkie warzywa i owoce dostępne są w sklepach prawie przez cały rok, to jak już większość z Was pewnie wie, w swojej diecie należy uwzględnić sezonowość. Tym bardziej zimą należy zwracać uwagę na to, czy kupowane produkty pochodzą od lokalnych producentów.
W diecie zimowej najbardziej odpowiednie są gęste i pożywne zupy, dziennie powinniśmy zjadać dwa ciepłe posiłki. Podstawą naszej diety powinny być warzywa korzeniowe, dynia, kapusta świeża i kiszona oraz warzywa fermentowane i rośliny strączkowe. Według medycyny chińskiej zima to czas nerek, dlatego ta pora roku powinna upływać pod hasłem przechowywania, uszczelniania, ogrzewania i spokoju. Rozgrzewamy się gorącymi napojami, ciepłymi posiłkami, gorącymi przyprawami jednak nie przegrzewamy i nie doprowadzamy do pocenia. Można w ten sposób stracić cenną energię yang, bardzo potrzebną w okresie wiosny. Nadmierne pożytkowanie cennej energii yang zimą zbytnio uszczupliłoby energię życiową naszych nerek.
O tej porze roku ważne by zadbać o wewnętrzny spokój i zdrowie psychiczne. Wystarczy obserwować naturę, która o tej porze roku całą swoją energię przenosi do Ziemi, do korzeni i cierpliwie wyczekuje cieplejszych dni by rozkwitnąć ponownie. Jesteśmy częścią tego ekosystemu i jeśli coś się sprawdza to wystarczy to naśladować. Zimą chodźmy wcześniej spać i wstawajmy wraz ze wschodem słońca. Tak jak rośliny zadbajmy świadomie o to co w nas w środku, zarządzajmy naszą energią rozważnie. Zadbajmy o wolniejszy tryb dnia, podejmujmy mniej działań, zaopiekujmy się tym co na ten czas najważniejsze.
Długa lista potrzeb redukuje się tak naprawdę do 3 pierwotnych, najważniejszych potrzeb: domu – dachu nad głową, pożywienia i wspólnoty – rodzina, towarzysze życia. Reszta jest półśrodkiem do jednej z tych 3 potrzeb, wymysłem naszej głowy, przekonań lub chwytem marketingowym. Skupiając się na pożywieniu – to co jeść o tej porze roku?
WARZYWA: JAKIE WARZYWA JEŚĆ ZIMĄ?
- warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por),
Niepozorna cebula doskonale wzmacnia odporność naszego organizmu. Pod łuskami skrywa bogactwo witaminy A, B i C. Nie brak w niej także: magnezu, żelaza, cynku, fosforu i innych minerałów. Zwalcza objawy grypy i przeziębienia – kaszel i ból gardła. Czosnek to naturalny antybiotyk na zimę. Razem są składnikami na pyszny i zdrowy syrop na kaszel.
- warzywa korzeniowe (buraki, marchew, czarna rzepa, korzeń pietruszki i selera),
Buraki zawierają sporo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy. Wzmacniają nasz układ krwionośny, zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Ponadto, czerwone buraki wzmacniają odporność organizmu, szczególnie na choroby wirusowe. Warto sięgnąć po nie przy męczącym kaszlu, z uwagi na ich działanie wykrztuśne.
Czarna rzepa to naturalny raphacholin! Nie sposób nie wspomnieć szerzej o właściwościach tego wspaniałego warzywa. Czarna rzepa to źródło witaminy C, A i z grupy B. Zawiera wiele składników mineralnych, a w tym potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. To również bogactwo błonnika i substancji antybakteryjnych. Dieta w zimie powinna zawierać dania z czarną rzepą ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i przeciwbólowe. Warzywo to usprawnia pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Dodatkowo, pozytywnie wpływa na nasz wygląd, wzmacniając włosy i paznokcie oraz poprawiając kondycję skóry.
- warzywa kapustne (kapusta biała i czerwona, brukselka),
Kapusta to źródło witaminy A, C, K i witamin z grupy B. Nie brak w niej także rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Warzywa te poddane fermentacji obfitują w kultury bakterii kwasu mlekowego, które usprawniają pracę naszych jelit i podnoszą naszą odporność.
- warzywa strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca).
Zwłaszcza fasole! Te przypominają swoim kształtem nerki – natura to wszystko dla nas świetnie wymyśliła😊 Strączkowe to jedne z nielicznych roślin, które łączą w swoim składzie białko i błonnik pokarmowy, ponad to zawierają witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź oraz cynk.
OWOCE: JAKIE OWOCE NAJLEPIEJ JEŚĆ ZIMĄ?
Jabłka – najzdrowsze nie tylko zimą
Jabłka to zdrowe i tanie owoce, które warto spożywać przez cały rok. Polska jest jednym z największych eksporterów jabłek i wiele dostępnych odmian tych owoców odporna jest na przymrozki i choroby, dlatego warto je spożywać w szczególności zimą. Te owoce, doskonałe na zimę, obfitują w cenną witaminę C, A, E i K, a także różne minerały: wapń, fosfor, potas, sód i inne, są remedium na biegunkę u dzieci i niestrawność dorosłych
Gruszki – to kolejne polskie owoce zimowe
Gruszki obfitują w potas, magnez, fosfor, wapń, a nawet bor i miedź, witaminy jak: A, C, PP i z grupy B, ich pożądane właściwości zimą to łagodzące objawy grypy i pomagające walczyć z przeziębieniem. Gruszki mają właściwości rozgrzewające, świetnie sprawdzą się w kompotach z rozmarynem, cynamonem, koprem i goździkami
Dzika róża – bogactwo witaminy C na zimę
Owoce dzikiej róży zawierają do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, w owocach znajdziemy także witaminy: A, E, K i z grupy B oraz kwas foliowy, garbniki, pektyny i flawonoidy. Zimą spożywamy je w postaci ususzonych owoców, które są wspaniałym dodatkiem do herbaty, koktajli i owsianki.
Czarny bez
Owoce czarnego bzu to również bogactwo witaminy C, jednak z ich cennych właściwości zdrowotnych można korzystać dopiero po ich obróbce, suszeniu i gotowaniu, co neutralizuje glikozydy cyjanogenne, toksyczne składniki tej rośliny. Oprócz witaminy C owoce zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, rutynę, pektyny, garbniki i kwasy organiczne.
Do zimowej diety koniecznie dołącz orzechy włoskie, które są bardzo dobrym remedium na wzmacnianie nerek. Lekko podprażone na patelni, z dodatkiem soli zaleca się zjadać regularnie 5-6 orzechów dziennie.
Taki zestaw składników zapewnia pełnowartościowe, zbilansowane, odżywcze i smaczne pożywienie zimą. O tej porze roku w szczególności najlepiej unikać takich warzyw i owoców jak:
– POMIDORY i OGÓRKI
Zimą najczęściej są importowane, hodowane w nienaturalnych warunkach, bez dostępu do słońca i świeżego powietrza. Często uprawiane są na wełnie mineralnej, którą nasącza się sztucznymi nawozami. Zwłaszcza ogórki wychładzają nasz organizm.
– KIEŁKI
Źródło witamin i mikroelementów, jednak jest to pokarm charakterystyczny dla wiosny i należy do grupy „nowalijek”. Energetycznie jest przypisany do wiosny – energii ekspansywnej, wzrostowej, gdzie zimą zależy nam na kumulowaniu energii do środka. Choć pyszne i kolorowe poczekajmy z nimi do wiosny.
– SZPINAK
Unikaj, chociaż dlatego, że jest bardzo podatny na zanieczyszczenia, przez co wchłania sporo szkodliwych substancji, jeśli hodowany jest w nienaturalnych warunkach., a o tej porze roku najczęściej taki spotkasz w sklepach. Podobnie jest z innymi młodymi liśćmi. Jeśli nie wyobrażasz sobie tygodnia bez porcji sałaty, to szukaj ich u lokalnych dostawców
– CYTRUSY
W czasie upałów tak jak najbardziej są wskazane ze względu na swoje właściwości wychładzające. Jeśli wybierasz cytrusy zimą ze względu na to owoce dzikiej róży, czarna porzeczka i pietruszka zawierają jej dużo więcej.
– BANANY
To kolejne owoce importowane, które swój żółty kolor nie zawdzięczają wcale słońcu, ale związkowi, którym są spryskiwane, by pomógł im dojrzeć w transporcie – etylenowi. Do tego mają silne właściwości śluzujące, dlatego jeśli towarzyszy ci ciągły kaszel, katar to sprawdź, to może za dużo bananów jest w twojej diecie.
– TRUSKAWKI
Zimą?! Kto spróbował, chyba więcej po nie nie sięgnie i smak takich truskawek sam robi dobrą antyreklamę. Importowane, w plastikowych pojemniczkach, hodowane w nienaturalnych warunkach z udziałem pestycydów, również wyziębiające.
Zimowa dieta jest prosta i oparta na kilku podstawowych składnikach. Zaoszczędza to nasz czas na przyrządzaniu potraw i pozwala spędzić więcej cennego czasu z samym sobą. Pamiętać należy, że najzdrowsze produkty spożywcze to takie, które uprawiane były naturalnie i pochodzą od lokalnych dostawców. Zimą sięgajmy po te produkty, które rozgrzewają i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów.
Stare chińskie przysłowie mówi – jesteś tym co robisz i co jesz – pamiętajmy o tym przygotowując każdy posiłek.
Autorka: Kamila Mucha